

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi iş birliğinde faaliyetlerini yürüten Sosyal İnovasyon Ajansı tarafından desteklenen Kahve Kültürü Tüketim Davranışları ve Kahve Dükkanı Tercihleri-Araştırma projesinin rapor lansmanı gerçekleştirildi.
Konya Büyükşehir Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) iş birliğinde faaliyet yürüten Sosyal İnovasyon Ajansı (SİA) tarafından desteklenen Kahve Kültürü Tüketim Davranışları ve Kahve Dükkanı Tercihleri-Araştırma projesinin rapor lansmanı yapıldı.
NEÜ-Barista Atölyesi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, hayatın çok hızlı aktığına ve nesillerin değiştiğine dikkati çekerek, kahvenin değişmeyen ortak bağlardan biri olduğunu söyledi.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Demirel de projenin 2019’da başladığını anımsatarak, “Hakikaten şu an sadece Konya’mız için değil, Türkiye genelinde çok önemli bir yere sahip olmaya başladı. Her kafeye gittiğinizde bir personelimizin ya da yetiştirdiğimiz bir kişinin orda olduğunu görmek bizlere hakikaten gurur veriyor. Çünkü kahve kültürü 18. yüzyıl itibariyle ülkemizi terk etmişti. Dünyayla tanıştıran bizlerdik belki ama 18. yüzyılda bu kahve kültürü ülkemizden gitmiş ve Avrupa’da özellikle Viyana veya başka ülkelerde merkezi hale gelmeye başlamıştı. Üniversitemizin ve belediyemizin desteğiyle gerçekleşen bu tip çalışmalarla gerçekten önemli bir yere tekrar gelmeye başladı.” dedi.
“TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK BARİSTA EĞİTİMİ VEREN ÜNİVERSİTESİ BİZİZ”
Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Ceyhun Can Özcan ise öğrencilerin beşeri sermayelerine katkı nasıl sağlayabiliriz düşüncesiyle yola çıktıklarını belirterek, “Barista eğitiminin tüm Türkiye’de açık olduğunu gördük. Türkiye’nin ilk ve tek barista eğitimi veren üniversitesi biziz. Bu atölyeyi tabir-i caizse rektörlüğümüzün, ajanslarımızın, yerel yönetimlerimizin de destekleriyle tırnaklarımızla aslında kazıyarak kurduk.” diye konuştu
GENÇLERİN KAHVE KÜLTÜRÜNE YÖNELİK TÜKETİM DAVRANIŞLARI ODAĞA ALINIYOR
Şehir Turizmi İçin Saha Araştırmaları etiketiyle yayımlanan saha araştırması, gençlerin kahve kültürüne yönelik tüketim davranışlarını, kahve dükkanı tercihlerini odağa alıyor.
Kültürel dönüşümde önemli bir simge olan kahveye ilişkin gençlerin perspektiflerini veriye dayalı bir şekilde raporlaştıran çalışmanın yürütücülüğünü turizm fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ceyhun Can Özcan üstleniyor. Araştırma ile gençlerin “üçüncü mekanı” hale gelen kahve dükkanlarına yönelik tercih sebepleri, kahve tüketim tercihleri bilimsel bir metodoloji ile irdeleniyor.
SİA-Araştırma Çağrı Programı ile paydaş kuruluşların destekleriyle, kültürel kalkınmanın inşasında veriye dayalı politikaların geliştirilmesi için ihtiyaçların ve mevcut durum analizlerinin bilimsel bir perspektifle ele alınmasını hedefliyor.