Atık Suların Tarımsal Sulamada Kullanımı Çalıştayı Yapıldı

Atık Suların Tarımsal Sulamada Kullanımı Çalıştayı Yapıldı

Atık Suların Tarımsal Sulamada Kullanımı ve Braunschweig Örneği isimli çalıştaya katılan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, küresel ısınma konusunda Konya olarak önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Atık sulardan elde edilen suyun tarımda ve diğer alanlarda kullanımının Konya açısından hayati olduğunu ve böyle bilimsel bir çalışmanın Konya gündeminde yer tutması gerektiğini kaydeden Başkan Akyürek, çevre konusunda önemli çalışmalar yapan Braunschweig Üniversitesi Çevre Kimyası ve Atık Analizi Profesörü Ali Müfit Bahadır'a da onur belgesi verdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü ile Konya Üniversitesi tarafından “Atık Suların Tarımsal Sulamada Kullanımı ve Braunschweig Örneği” isimli çalıştay gerçekleştirildi.

Programın açılışında konuşan Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, Atık Su Arıtma Tesisi’nin hizmete girmesiyle birlikte tesislerden alınan suyun yeşil alanlarda kullanılmasına yönelik Mor Şebeke isimli projeyi başlattıklarını hatırlatarak, projenin küresel ısınmanın konuşulduğu günümüzde büyük önem taşıdığını söyledi.

YAPILAN ÇALIŞMALAR ÖNEMLİ

Konya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, su kaynaklarının verimli kullanılması ve çevre şartlarının iyileştirilmesinin dünyada en çok konuşulan konular arasında olduğunu belirterek, bu konuda Konya’nın, özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalar yürütmesinin önemli olduğunu kaydetti.

YEREL YÖNETİMLER ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Çalıştayın Konya açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, yeni yerel yönetimler anlayışında fiziki, sosyal ve kültürel belediyeciliğe ekolojik belediyecilik ve teknolojik belediyeciliğin de eklenmesi gerektiğini söyledi. Yerel yönetimlerin küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda elini taşın altına koymamaları halinde başarılı olunamayacağını vurgulayan Başkan Akyürek, Konya olarak sorumlulukları yerine getirme konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

ATIK SUDAN ELDE EDİLEN SU HAYATİ ÖNEMDEDİR

Yenilenebilir enerji ve yeniden kullanım konusuna dikkat çeken Başkan Akyürek, belediye olarak Atık Su Arıtma Tesisleri’ni Türkiye’ye kazandırmış olmakla övündüklerini söyledi. Atık sulardan elde edilen suyun tarımda ve diğer alanlarda kullanımının Konya açısından hayati olduğunu ve böyle bilimsel bir çalışmanın Konya gündeminde yer tutması gerektiğini vurgulayan Başkan Akyürek, şunları söyledi: “Mor Şebeke ile yılda geri kazandığımız su miktarı yaklaşık 50 milyon metreküp. Bu önemli bir rakam. 50 milyon metreküplük yeni su kaynağı elde etmek için en az 150 milyon TL civarında yeni bir yatırım yapmak gerekir. Konya bunu kazandı. Her yıl yapılan bir yatırımla bu kadar suyu yeniden kullanabilecek durumdayız. Mor Şebeke adını verdiğimiz sistemle atık sudan elde ettiğimiz suların yeşil alanlarda kullanımı Türkiye’ye örnek olacaktır. Şu anda birçok şehir Konya’yı dikkatle takip etmektedir. Bu da bize yeni bir sorumluluk yüklemiştir.”

DİĞER ÇEVRE PROJELERİ

Başkan Akyürek, Aslım bölgesindeki katı atık depolama sahasından günlük 13 bin konuta yetecek elektrik enerjisi üretildiğini de hatırlatarak, güneş enerjisi ile aydınlatma konusunda çalışmalar yaptıklarını, KOSKİ’nin hazırlığını yaptığı rüzgardan enerji elde etme projesini de bu kapsamda önemli bulduklarını kaydetti. Başkan Akyürek, Selçuklu Belediyesi tarafından başlatılan bez torba projesini de desteklerini ifade etti.

PROF. DR. ALİ MÜFİT BAHADIR’A ONUR BELGESİ

Başkan Akyürek, konuşmasının sonunda, Prof. Dr. Ali Müfit Bahadır’ın Konya’nın yetiştirdiği önemli bilim insanlarından olduğunu belirterek, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli ve Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile birlikte Bahadır’a Konya Büyükşehir Belediye Meclisi adına onur belgesi takdim etti.

Braunschweig Üniversitesi Çevre Kimyası ve Atık Analizi Profesörü Ali Müfit Bahadır, babasının Konya’ya çok sayıda hayır hizmeti yaptığını, kendisinin de Selçuk Üniversitesi ile çevre konusunda çok sayıda proje gerçekleştirdiğini söyledi. Selçuk Üniversitesi tarafından, Çevre Mühendisliği bölümünün gelişmesine verdiği katkılardan dolayı kendisine 1997 yılında fahri doktora verdiğini hatırlatan Bahadır, Konya Büyükşehir Belediye Meclisi’nden onur belgesi almaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;