

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü ile Konya Üniversitesi tarafından Atık Suların Tarımsal Sulamada Kullanımı ve Braunschweig Örneği isimli çalıştay gerçekleştirildi.
Programın açılışında konuşan Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, Atık Su Arıtma Tesisinin hizmete girmesiyle birlikte tesislerden alınan suyun yeşil alanlarda kullanılmasına yönelik Mor Şebeke isimli projeyi başlattıklarını hatırlatarak, projenin küresel ısınmanın konuşulduğu günümüzde büyük önem taşıdığını söyledi.
YAPILAN ÇALIŞMALAR ÖNEMLİ
Konya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, su kaynaklarının verimli kullanılması ve çevre şartlarının iyileştirilmesinin dünyada en çok konuşulan konular arasında olduğunu belirterek, bu konuda Konyanın, özellikle Büyükşehir Belediyesinin çalışmalar yürütmesinin önemli olduğunu kaydetti.
YEREL YÖNETİMLER ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI
Çalıştayın Konya açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, yeni yerel yönetimler anlayışında fiziki, sosyal ve kültürel belediyeciliğe ekolojik belediyecilik ve teknolojik belediyeciliğin de eklenmesi gerektiğini söyledi. Yerel yönetimlerin küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda elini taşın altına koymamaları halinde başarılı olunamayacağını vurgulayan Başkan Akyürek, Konya olarak sorumlulukları yerine getirme konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
ATIK SUDAN ELDE EDİLEN SU HAYATİ ÖNEMDEDİR
Yenilenebilir enerji ve yeniden kullanım konusuna dikkat çeken Başkan Akyürek, belediye olarak Atık Su Arıtma Tesislerini Türkiyeye kazandırmış olmakla övündüklerini söyledi. Atık sulardan elde edilen suyun tarımda ve diğer alanlarda kullanımının Konya açısından hayati olduğunu ve böyle bilimsel bir çalışmanın Konya gündeminde yer tutması gerektiğini vurgulayan Başkan Akyürek, şunları söyledi: Mor Şebeke ile yılda geri kazandığımız su miktarı yaklaşık 50 milyon metreküp. Bu önemli bir rakam. 50 milyon metreküplük yeni su kaynağı elde etmek için en az 150 milyon TL civarında yeni bir yatırım yapmak gerekir. Konya bunu kazandı. Her yıl yapılan bir yatırımla bu kadar suyu yeniden kullanabilecek durumdayız. Mor Şebeke adını verdiğimiz sistemle atık sudan elde ettiğimiz suların yeşil alanlarda kullanımı Türkiyeye örnek olacaktır. Şu anda birçok şehir Konyayı dikkatle takip etmektedir. Bu da bize yeni bir sorumluluk yüklemiştir.
DİĞER ÇEVRE PROJELERİ
Başkan Akyürek, Aslım bölgesindeki katı atık depolama sahasından günlük 13 bin konuta yetecek elektrik enerjisi üretildiğini de hatırlatarak, güneş enerjisi ile aydınlatma konusunda çalışmalar yaptıklarını, KOSKİnin hazırlığını yaptığı rüzgardan enerji elde etme projesini de bu kapsamda önemli bulduklarını kaydetti. Başkan Akyürek, Selçuklu Belediyesi tarafından başlatılan bez torba projesini de desteklerini ifade etti.
PROF. DR. ALİ MÜFİT BAHADIRA ONUR BELGESİ
Başkan Akyürek, konuşmasının sonunda, Prof. Dr. Ali Müfit Bahadırın Konyanın yetiştirdiği önemli bilim insanlarından olduğunu belirterek, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli ve Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile birlikte Bahadıra Konya Büyükşehir Belediye Meclisi adına onur belgesi takdim etti.
Braunschweig Üniversitesi Çevre Kimyası ve Atık Analizi Profesörü Ali Müfit Bahadır, babasının Konyaya çok sayıda hayır hizmeti yaptığını, kendisinin de Selçuk Üniversitesi ile çevre konusunda çok sayıda proje gerçekleştirdiğini söyledi. Selçuk Üniversitesi tarafından, Çevre Mühendisliği bölümünün gelişmesine verdiği katkılardan dolayı kendisine 1997 yılında fahri doktora verdiğini hatırlatan Bahadır, Konya Büyükşehir Belediye Meclisinden onur belgesi almaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.