ETNOĞRAFYA BÖLÜMÜ
Konya’mızın kültür, turizm ve sosyal hayatında belirgin bir yeri olan Koyunoğlu Şehir Müzesi seksiyonlarında yapılan periyodik düzenlemelerle faaliyetlerindeki devamlılığı en üst düzeyde sürdürmektedir.
Bu bölümde çok geniş bir alanda İslam kültürüne ait çeşitli maddi kültür varlıkları sergilenmektedir. Çoraptan halıya kadar ne ararsanız bulabileceğiniz ve sergilenen materyal hakkında bilgi alabileceğiniz bu bölüm; el emeği göz nuru oyalar, Konya bölgesine ait el örmesi çoraplar ve tarihin derinliklerinden seslenen gramofon ve plaklarla başlar. Buhurdanlıklar be abdest almada kullanılan küp sebiller, çeşitli çini ve seramiklerle devam eder.
Seramik bölümündeki Selçuklu dönemine ait üzerine sıkma tekniği ile yapılmış minekâri işlemeli nefis Selçuklu sülüsüyle “Zenginliğin ve kanaatin başı takvadır” yazılı tas, müzemizin zenginliğini göz önüne sererken Kubat-abad Selçuklu sarayı’ndan gelme, Selçuklu Sultanını avlanırken gösteren duvar çinisi hemen dikkati çekmektedir.
Yine el emeği göz nuru, büyük bir sabırla işlenmiş günümüzün havluları sayılabilecek peşkirleri ve onları kullanan insanların günlük yaşamda bile estetik ve sanatla iç içe olduklarını düşünmek günümüzle kıyaslanırsa insana hüzün vermektedir.
Orta alandaki cam odada; yüzyıllar boyunca ev ve el eşyası kullanılmış keseler, gergef işleri, yatak, yorgan, halılar, cepkenler, oda takımları vb. gibi tarihi objeler, tarihi kıyafetli mankenlerle bir bütün olarak sergilenmektedir.
Bu bölümü çevreleyen vitrinlerde ise sırasıyla; mangallar, bakır, tunç ve altın tombak kaplar, sedef işlemeli masalar ve mücevherat kutuları, İslam kahve kültürüne ait objeler, Konya işi bastonlar, ney, kudüm, bender, ud gibi musiki aletleri uzun zaman tünelinden bu güne taşırlar. Ayrıca yine bu bölümde bulunan ateşli, ateşsiz silahların çeşitliliği ve zaman içerisindeki gelişimi ziyaretçilere heyecanlı anlar yaşatır. Hz. Ali’ye atfedilen çift ağızlı kılıç ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir.
Gerek Koyunoğlu’nun koleksiyonundan, gerekse modern müze binası kurulurken Konya ve çevresinde bulunan cami’ ve köylerden toplanan halı, cicim, sumak gibi sergi eşyaları geniş bir salonda sergilenmektedir. Ayrıca girişin sağ tarafında bulunan duvar vitrinlerindeki tesbihler, aydınlatma gereçleri, Konya kaşıkları ve saatler çeşitlilikleriyle görenleri hayrete düşürür.