engelli sayfamiza geçmek için tiklayiniz
     
  • Kültür ve Tarih Şehri
  • Bilim ve Kongre Şehri
  • Eğitim ve Spor Şehri
  • Kalkınmada Öncü Şehir
  • Huzur Şehri
  • Çevre Dostu Şehir
  • Tarım ve Sanayi Şehri
  • Ulaşımda Model Şehir
İsim:
E-Posta:

Ateş Baz-ı Veli Mutfak Kültürü Günleri Başladı  
            Hazreti Mevlana’nın aşçısı olarak bilinen Ateş Baz-ı Veli adına düzenlenen Mutfak Kültürü Günleri, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımı ile başladı.
20.09.2016 17:26 
        Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi ve S.Ü. Anadolu Halk Mutfağı işbirliğiyle Ateş Baz-ı Veli adına düzenlenen Mutfak Kültürü Günleri, yapılan törenle başladı.

Hz. Mevlana’nın aşçısı ve Mevleviliğin önemli isimlerinden Ateş Baz-ı Veli’nin türbesinde başlayan programda konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, uluslararası arenada adına türbe yaptırılan ilk aşçıbaşı olarak bilinen Ateşbaz-ı Veli Hazretlerini sadece aşçı olarak görmenin yanlış olacağını, mutfak kültürünün büyük ekolü olan Ateşbaz’ın aynı zamanda bir eğitim ve terbiye makamı olduğunu vurguladı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, programa katkı yapan herkese teşekkür ederek, “Ateş Baz-ı Veli Hazretlerini, Hz. Mevlana ile birlikte anarken ibret alacağımız hadiseler de mevcut. Hz. Mevlana dergahında Ateş Baz-ı Veli’nin tenceresinde, kazanında belki burada ikram edilen yemekler pişiyordu ama esas olarak insan pişiyordu ve insan-ı kamillerin meydana gelmesine vesile olunuyordu. Böylece toplumun huzur ve mutluluğunun artmasına vesile olunuyordu. Günümüzde de böyle mana erlerine ve kamil insan yetiştirme ocaklarına ve kamil insan olma çabasına ihtiyacımız var” diye konuştu.

Programa katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de bütün kadim medeniyetlerin kendine has örfleri, mutfak kültürü olduğunu belirterek, yemek kültürünün esasında sevgi, aşk, muhabbet, kanaat, israftan uzaklaşma bulunduğu söyledi. Bu ilkeler doğrultusunda yoğrulan ve pişen yemek ya da ekmeklerin bundan tadanlara zevk ve yemeklerin pişmesine vesile olanlara mutluluk verdiğine değinen Tüfenkci, bu sevgi tohumunun, aşkın, muhabbetin günümüzde ihtiyaç duyduğumuz şekliyle devam etmesini temenni etti.

Bakan Tüfenkci, konuşmasının ardından türbe önünde sergilenen, o dönemin Mevlevi mutfağında kullanılan, küp, testi, kazan, kaşık gibi mutfak gereçlerini inceledi.

Programa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, Konya Valisi Yakup Canbolat, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya milletvekilleri ile çok sayıda yerli ve yabancı aşçı katıldı.

Diğer Haberler
1 2. Uluslararası Hat, Tezhip, Minyatür ve Çini Yarışması Sonuçlandı
2 Başkan Altay’a “Stratejik Vizyon Sahibi Siyasetçi” Ödülü
3 Başkan Altay’dan Vali Toprak’a Hayırlı Olsun Ziyareti
4 Başkan Altay Dünya Belediyeler Birliği Eş Başkanlığına Seçildi
5 Dinamik Kavşaklar Trafiği Rahatlattı, Yakıt Tasarrufu Sağladı
6 Büyükşehir’den Üretime ve İstihdama Örnek Proje
7 Hemşehrilerimizle İç İçe Olmak Bize Güç Veriyor
8 Büyükşehir’den Seydişehir’e 5 Yılda 153 Milyonluk Yatırım
9 Başkan Altay Ahırlı ve Yalıhüyük’te Vatandaşlarla Buluştu
10 Büyükşehir’e Uluslararası İdeal Kent Ödülü
11Vali Canbolat’tan Başkan Altay’a Veda Ziyareti
12Başkan Altay: Konyamızı Beraber Geleceğe Taşıyalım
1329 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun
14Bakan Murat Kurum: “Bakanlık Olarak Konya’ya 11,5 Milyarlık Yatırım Yaptık”
15Dijital Şehircilik Zirvesi’nde Konya Anlatıldı
16Benin Büyükelçisi Gomina Başkan Altay’ı Ziyaret Etti
17Şair Veysel Öksüz Vefatının 25. Yılında Anıldı
18Hep Birlikte Çok Daha Güzel İşler Yapacağız
19Başkan Altay Çeltik ve Yunak’ta Vatandaşlarla Buluştu
20Büyükşehir Abdülhamid’i Anlatıyor
www.konya.bel.tr geçen hafta günlük ortalama 129.121 kez ziyaret edilmiştir.
Mobil Konya Uygulamamız geçen hafta günlük ortalama 265.112 kez ziyaret edilmiştir.
Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı © Tüm Hakları Saklıdır