engelli sayfamiza geçmek için tiklayiniz
     
  • Kültür ve Tarih Şehri
  • Bilim ve Kongre Şehri
  • Eğitim ve Spor Şehri
  • Kalkınmada Öncü Şehir
  • Huzur Şehri
  • Çevre Dostu Şehir
  • Tarım ve Sanayi Şehri
  • Ulaşımda Model Şehir
İsim:
E-Posta:



Ateş Baz-ı Veli Mutfak Kültürü Günleri Başladı  
            Hazreti Mevlana’nın aşçısı olarak bilinen Ateş Baz-ı Veli adına düzenlenen Mutfak Kültürü Günleri, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımı ile başladı.
20.09.2016 17:26 
        Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi ve S.Ü. Anadolu Halk Mutfağı işbirliğiyle Ateş Baz-ı Veli adına düzenlenen Mutfak Kültürü Günleri, yapılan törenle başladı.

Hz. Mevlana’nın aşçısı ve Mevleviliğin önemli isimlerinden Ateş Baz-ı Veli’nin türbesinde başlayan programda konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, uluslararası arenada adına türbe yaptırılan ilk aşçıbaşı olarak bilinen Ateşbaz-ı Veli Hazretlerini sadece aşçı olarak görmenin yanlış olacağını, mutfak kültürünün büyük ekolü olan Ateşbaz’ın aynı zamanda bir eğitim ve terbiye makamı olduğunu vurguladı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, programa katkı yapan herkese teşekkür ederek, “Ateş Baz-ı Veli Hazretlerini, Hz. Mevlana ile birlikte anarken ibret alacağımız hadiseler de mevcut. Hz. Mevlana dergahında Ateş Baz-ı Veli’nin tenceresinde, kazanında belki burada ikram edilen yemekler pişiyordu ama esas olarak insan pişiyordu ve insan-ı kamillerin meydana gelmesine vesile olunuyordu. Böylece toplumun huzur ve mutluluğunun artmasına vesile olunuyordu. Günümüzde de böyle mana erlerine ve kamil insan yetiştirme ocaklarına ve kamil insan olma çabasına ihtiyacımız var” diye konuştu.

Programa katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de bütün kadim medeniyetlerin kendine has örfleri, mutfak kültürü olduğunu belirterek, yemek kültürünün esasında sevgi, aşk, muhabbet, kanaat, israftan uzaklaşma bulunduğu söyledi. Bu ilkeler doğrultusunda yoğrulan ve pişen yemek ya da ekmeklerin bundan tadanlara zevk ve yemeklerin pişmesine vesile olanlara mutluluk verdiğine değinen Tüfenkci, bu sevgi tohumunun, aşkın, muhabbetin günümüzde ihtiyaç duyduğumuz şekliyle devam etmesini temenni etti.

Bakan Tüfenkci, konuşmasının ardından türbe önünde sergilenen, o dönemin Mevlevi mutfağında kullanılan, küp, testi, kazan, kaşık gibi mutfak gereçlerini inceledi.

Programa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, Konya Valisi Yakup Canbolat, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya milletvekilleri ile çok sayıda yerli ve yabancı aşçı katıldı.

Diğer Haberler
1Güneysınır’da Büyükşehir Yatırımları Tam Hız Devam Ediyor
2Konya Kutup Yıldızı Gibidir, Birçok Şehir Konya’ya Bakarak Yönünü Bulur
3Yüksekliği Fazla Olan Araçlar Şehir Merkezine Giremeyecek
4Doğanhisar’da Sulama Yatırımlarına Hız Verildi
5Büyükşehir’den Çumra’da Yatırım Hamlesi
6Başkan Akyürek: Bütün Yatırımlar Büyük Türkiye İdealine Ulaşmak İçin
7Büyükşehir’den Örnek Proje: Kahvehaneler Kıraathaneye Dönüşüyor
8Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı Konya’ya Verilen Bir Değerdir
9Nijer Ankara Büyükelçisi’nden Başkan Akyürek’e Ziyaret
10Meram Son Durak Katlı Yeraltı Otoparkının Temeli Atıldı
11Konya Bilim Festivaline 100 Bin Ziyaretçi
12Kahraman Pilotların Muhteşem Gösterisi Nefes Kesti
13Başkan Akyürek Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığına Seçildi
14Tarihi Camileri Gelecek Kuşaklara Aktarıyoruz
15Cumhurbaşkanımız Himayesinde Konya’da Aşure Dağıtıldı
16Büyükşehir’den Beyşehir’e 220 Bin Metrekarelik Fidanlık
17İslam Düşünce Atlası Projesi Hayata Geçiriliyor
18Konya’ya Hizmet Etmek Herkese Nasip Olmaz
19Öğrenciler Elkart İle 3 Gün Ücretsiz Ulaşımdan Memnun
20İçme Suyumuz 7/24 Kontrol Altında
www.konya.bel.tr geçen hafta günlük ortalama 129.370 kez ziyaret edilmiştir.
Mobil Konya Uygulamamız geçen hafta günlük ortalama 248.480 kez ziyaret edilmiştir.
Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı © Tüm Hakları Saklıdır