engelli sayfamiza geçmek için tiklayiniz
     
  • Kültür ve Tarih Şehri
  • Bilim ve Kongre Şehri
  • Eğitim ve Spor Şehri
  • Kalkınmada Öncü Şehir
  • Huzur Şehri
  • Çevre Dostu Şehir
  • Tarım ve Sanayi Şehri
  • Ulaşımda Model Şehir
İsim:
E-Posta:

Ateş Baz-ı Veli Mutfak Kültürü Günleri Başladı  
            Hazreti Mevlana’nın aşçısı olarak bilinen Ateş Baz-ı Veli adına düzenlenen Mutfak Kültürü Günleri, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımı ile başladı.
20.09.2016 17:26 
        Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi ve S.Ü. Anadolu Halk Mutfağı işbirliğiyle Ateş Baz-ı Veli adına düzenlenen Mutfak Kültürü Günleri, yapılan törenle başladı.

Hz. Mevlana’nın aşçısı ve Mevleviliğin önemli isimlerinden Ateş Baz-ı Veli’nin türbesinde başlayan programda konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, uluslararası arenada adına türbe yaptırılan ilk aşçıbaşı olarak bilinen Ateşbaz-ı Veli Hazretlerini sadece aşçı olarak görmenin yanlış olacağını, mutfak kültürünün büyük ekolü olan Ateşbaz’ın aynı zamanda bir eğitim ve terbiye makamı olduğunu vurguladı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, programa katkı yapan herkese teşekkür ederek, “Ateş Baz-ı Veli Hazretlerini, Hz. Mevlana ile birlikte anarken ibret alacağımız hadiseler de mevcut. Hz. Mevlana dergahında Ateş Baz-ı Veli’nin tenceresinde, kazanında belki burada ikram edilen yemekler pişiyordu ama esas olarak insan pişiyordu ve insan-ı kamillerin meydana gelmesine vesile olunuyordu. Böylece toplumun huzur ve mutluluğunun artmasına vesile olunuyordu. Günümüzde de böyle mana erlerine ve kamil insan yetiştirme ocaklarına ve kamil insan olma çabasına ihtiyacımız var” diye konuştu.

Programa katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de bütün kadim medeniyetlerin kendine has örfleri, mutfak kültürü olduğunu belirterek, yemek kültürünün esasında sevgi, aşk, muhabbet, kanaat, israftan uzaklaşma bulunduğu söyledi. Bu ilkeler doğrultusunda yoğrulan ve pişen yemek ya da ekmeklerin bundan tadanlara zevk ve yemeklerin pişmesine vesile olanlara mutluluk verdiğine değinen Tüfenkci, bu sevgi tohumunun, aşkın, muhabbetin günümüzde ihtiyaç duyduğumuz şekliyle devam etmesini temenni etti.

Bakan Tüfenkci, konuşmasının ardından türbe önünde sergilenen, o dönemin Mevlevi mutfağında kullanılan, küp, testi, kazan, kaşık gibi mutfak gereçlerini inceledi.

Programa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, Konya Valisi Yakup Canbolat, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya milletvekilleri ile çok sayıda yerli ve yabancı aşçı katıldı.

Diğer Haberler
1 Cumhurbaşkanımız Himayesinde Konya’da Aşure Dağıtıldı
2 Başkan Altay: Eski Stadyumun Millet Bahçesine Dönüşmesi Büyük Bir Vizyon
3 Birlik ve Beraberliğimiz Bir Başarı Hikayesine Dönüşüyor
4 Başkan Altay Sağlıklı Yaşam İçin Çocuklarla Birlikte Pedal Çevirdi
5 Başkan Altay: İlçelerin Standardını Yükseltmek İçin Çalışıyoruz
6 Başkan Altay: Yeni Büyükşehir Yasası ile İlçelerimiz Gelişiyor
7 Başkan Altay Kadınhanı ve Ilgın’da Vatandaşlarla Buluştu
8 Uluslararası İslam Sanatları Yarışması’na Birçok Ülkeden Nitelikli Eserler Katılıyor
9 Başkan Altay, Bisiklet Kazanan Çocukların Mutluluğuna Ortak Oldu
10 Başkan Altay: Bayrağımız Gazilerimiz Sayesinde Gururla Dalgalanıyor
11Yerli Üretelim, Yerli Tüketelim
12Ahilik Çalıştayı Gerçekleştirildi
13Tacikistan Büyükelçisi Rajabiyon Başkan Altay’ı Ziyaret Etti
14Başkan Altay: Gazilerimiz Sayesinde Geleceğe Güvenle Bakıyoruz
15Esnaf Odalarından Ahilik Haftası’nda Başkan Altay’a Ziyaret
16Konyaspor Taraftarından Örnek Davranış
17Yeni Eğitim Öğretim Yılı Hayırlı Olsun
18Miryokefalon Zaferi’nin 842. Yıldönümü Konya’da Kutlandı
19Başkan Altay, Bayırbucak Türkmenlerinin Yetim Çocuklarıyla Buluştu
20Büyükşehir’den Üretime ve İstihdama Katkı
www.konya.bel.tr geçen hafta günlük ortalama 126.125 kez ziyaret edilmiştir.
Mobil Konya Uygulamamız geçen hafta günlük ortalama 275.112 kez ziyaret edilmiştir.
Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı © Tüm Hakları Saklıdır